A koncertek:

2024. július 20., Kertem
2024. november 09. szombat, Szeged, Városi Rock Klub

A hírlevél, ha kő, ha nem és emil » A vendégkönyv » A TL a Fácsén » Timur Lenk-póló kapható »
Koncertügyi manager: dr. prof. alk. Selyebi Péter, selyebi(pont)peter(kukac)gmail(pont)com, +36 70 560 4540

« vissza

   A következő kis mű Junger Sógor szellemi terméke. Velős, ám rövid. Mentségére legyen szólva, hogy gyors munkát kellett végeznie, mert az egészségügyi minisztériumnak sürgősen szüksége volt szakértő állásfoglalására. Így ez a mű kutatói munkássága során elért eredményeinek csupán rövid kivonata.

KÁROS SZENVEDÉLYEKRŐL ÉS HATÁSUKRÓL SZÓLÓ RÖVID IROMÁNY


1.
Vannak hasznos szenvedélyek. Igenis vannak, csak most nem jut eszembe egy se. De szerencsére nem ezekről készülök szólni.

2. Vannak károsak is.Ezek közül kiemelten:

A) Állandó munkavágy stresszes mellékzöngékkel (közismertebben menedzserbetegség): korunk iszonyú mételye, aki megkapja, gazdag lesz és hülye. Nagyszerű ellenszere a D) bekezdésben leírt káros szenvedély mellett a hosszas, ütemtelen verés is.

B) Állandó hagymafogyasztás: Csak a környezetre veszélyes. Tüneti kezelésére épp ezért nagyon alkalmas a házi pálinka, mert az a hagymaszagot remekül elnyomja, szalonképessé téve ezzel ismét az áldozatot a társasági életre. Hosszú távon csak az segíthet, ha sikerül olybá megnövelni az áldozat gyomorsavtermelését, hogy az már önként és dalolva lemond a hagymáról.

C) Krónikus lábszag: Ez inkább tünet, egy szenvedély következménye, azon gondos háziasszonyok körül jelentkezik eme kórság leginkább, akik túlbuzgóságukban, azaz tisztaságmániájukból kifolyólag levettetik a vendégek cipőjét. Tüneti kezelésnek a háziasszony kiiktatása, tartós megoldásnak a rendszeres lábmosás (fuj!) kínálkozik.

D) Túlzott szeszfogyasztás: Halálos, sokszor valóban sírig tartó szenvedély, egyben közismert béketeremtő médium (gondolok itt elsősorban a Túlzott Szeszfogyasztással a Békéért mozgalom ma is működő szekciójára). Gyógyítása erre előrelátott intézményekben történik. Időszakosan és szigorú felügyelet alatt (elsősorban haverok) egyaránt alkalmazható más káros és hasznos szenvedélyek leküzdésére, lásd pl. A) .

E) Gyűjtögetés (Kleptománia): Boltosokat nagyon idegesítő szenvedély. Jogi megítélése a laikus számára nem egyértelmű, mert az egyik oldalon jelentkező kárt a másik oldalon bevétel követi, ezáltal fennmarad a társadalmi - gazdasági egyensúly. Az állam - természetesen a neki járó, "adó" nevezetű dolog lerovásának elmulasztása miatt - a gyűjtögetőnél keletkező többletértéket nem tekinti a folyamat befejezésének, és a gyűjtögetőt megpróbálja bebörtönözni. Ez kisebb gyűjtések esetén rendre sikerül is, nagy értékeknél rendre nem. Sokan ehhez a jelenséghez kötik a Mercedes típusú gépkocsik számának ugrásszerű növekedését vidékeinken.

F) Bi - illetve poligámia: Férfibetegség. Gyógyítására már mindent megpróbáltak, egyedül a "házasságnak" nevezett sorscsapás hozott - igaz, csak nagyon korlátozott - eredményt, elsősorban az obszervációs lehetőségek megsokszorozódása miatt. A nők szeretik, bár egy alapvető jellemhibából, a "hazugságra való krónikus hajlamból" kifolyólag ennek sűrűn az ellenkezőjét állítják.

G) Bi - illetve poliandria: Az F) női változata. A "birtoklási vágy" nevezetű jellemhiba miatt a férfiak erről általában össze - vissza beszélnek.

H) Folyamatos táplálkozás: Általános örömszerző és halálok. Gyógyítása lemondás útján történik, épp ezért nagyon hatásos. A gyógyultak az eldobott örömökért cserébe beférnek olyan helyekre is, ahová korábban nem.

I) Állandó tévénézés: A világgal meghasonlott emberek kedvenc menedéke, általában együtt jár a H) alatti káros szenvedéllyel. Az állam és a különböző televíziós társaságok erőt-fáradságot nem kímélő küzdelme a jelenség ellen (elsősorban óriási és megalapozatlan számlák útján) nem járt eredménnyel. Az egyetlen ismert, férfiaknál esetenként hatásos gyógymód az ún. "haverok" által az illető életébe tuszkolt - természetesen előzőleg kipróbált, és megfelelőnek bizonyult - nő, nőknél pedig jó eredményt érhetünk el a készülék tunerének elhangolását követő szélsebes távozással.

   Az említettek csak a legfontosabbak - szerintem. A lista nyilván elbír további bővítéseket, amelyeket bárki tetszés szerint megtehet. Jó munkát!

« vissza