A koncertek:

2023. október 14. szombat, Hunnia Bisztró (1054 Budapest, Bank u. 5.). Dep'art & Timur Lenk : Nagy Októberi Didiista Miafacom
2023. november 03. péntek, Városi Rock Klub (6720 Szeged, Stefánia 6.) Timur Lenk 30!
2023. december 15. péntek, Gödör Underground (1061 Budapest, Király u. 50.) Marlboro Man + Timur Lenk.

A hírlevél, ha kő, ha nem és emil » A vendégkönyv » A TL a Fácsén » Timur Lenk-póló kapható »
Koncertügyi manager: dr. prof. alk. Selyebi Péter, selyebi(pont)peter(kukac)gmail(pont)com, +36 70 560 4540

« vissza

   Egy kedves szegedi már nem egyemista (=akinek már van diplomatája) olvasónk, Orvos Vendel szerény hozzájárulása világunk kerekebbé tételéhez a "Sajtot evett Józsika" kapcsán. Jessz, jessz. Olvassatok és okuljatok.
   Köszönjük, Vendel!

   Esszém tárgya a Mr. Timur Lenk által komposztált rigmus [...].

   A szerző életrajzáról sajnos nagyon keveset tudok, előzetes kutatásaim nem vezettek számottevő eredményre, egyetlen biztos életrajzi adatot találtam rá vonatkozólag: a kis Lenk első éveit egy sajtgyár közvetlen közelében töltötte, árván, szülei a faragatlan, de becsületesen büdös sajterjesztő munkások voltak. Ezen ismeret azonban mindenki számára világosan alátámasztja az eredményt, melyet Freud pszichoanalízisének a versre való alkalmazásával kaptam: vagyis Lenk, önmagának is többé-kevésbé beismerve, az emberiség úgynevezett rejtett homoszexuális rétegéhez tartozik. A következőkben következzen hát egy rövid összefoglalása mindezeknek:

   Már a szöveget tartalmazó oldal is arulkodó: a legelső szembeötlő elem az egyetlen ismert fotó Timur Lenkről, mely erős oralitásról árulkodik, ez valószínűleg a nagyon hamar elvesztett anya hiányát jelzi, pontosabban azt, hogy női mellbimbó hiányában, kénytelen volt valami nagyobbat szopogatni. (Zárójelben jegyzem meg, hogy miután a képet háromdimenziós sémára húztam, a fej torzulásai a fejtetőn határozottan egy nehéz, egyliteres söröskorsó aljának hű lenyomatát adták vissza.) A rejtettség bizonyítékaként láthatjuk a védekezően kimeredő szemfogakat, melyek a köztudatban bűnös vágyként szereplő homoszexualitás látszólagos visszautasítását mutatják. A sárga alakzatokat egyértelműen a sajttal azonosíthatjuk, de fontos megemlíteni, hogy lyukas sajttal! Azaz, Lenk személyiségének ilyetén, mondhatni furcsa fejlődése a gyermekkorral, pontosabban a sajtgyár közelében eltöltött boldog évekkel köthető össze.

   És most a vers: a szereplő hímnemű, a szerző már a második sorban az analitással köti össze: Józsika végbelén távozó anyag minősége átmenet a szilárd és a folyékony között. Ennek oka első pillantásra a sajt, ám a versszak második fele ezt cáfolja. A sajtgyári negyedben lakók köztudomásúlag utálják a sajtot, kedvenc ételük a kelkáposzta túróval. Ez és a fúró (fallikus szimbólum) nyilvánvalóvá teszi, hogy itt a sajt csak egy kép, mely szaga révén erősen utal a faragatlan, de becsületesen büdös sajterjesztő munkás alakjára, kinek fúró mozdulatai eredményezhetik a normális esetben szilárdnak mondható fekália lágy állagát. A következő versszak ismét a nagyközönség előtt nem vállalt homoszexualitásra utal: a bevezető kép egy malac (malac=disznó=disznóság), ráadásul vad (!) , mely a (bár a sajt tejtermék, tehát a szarvasmarhafélék nőstény tagjaitól származó váladékból készül, itt mégis hím egyedről van szó) (ismét vad !) hímállat erős visszautasítását jelenti. Az ilyen érzelmektől fűtött heves tiltakozás jellemző a Timur Lenkkel egyazon kategóriába osztható férfiak esetében. A törülköző is a menekülési vágyat fejezi ki, mellyel szeretné lemosni magáról mindazt, ami ráragadt, hogy aztán kutyasétáltatás közben ne láthassa a jónép azoknak a perceknek a bűnös örömét, melyet a csíkos (félvér?) guberálóval töltött. Masni=nőiesség, tehát Józsika, vagyis Timur a köcsög, de benne van a vágy, hogy ő lehessen a behatoló (ez a fúrós jelenetből kiderül).

   Az utolsó versszak a magyar lírának ritkaszép befejezéseihez tartozik. Kesereg a régmúlton, az elveszett örömökön, melyek jelen helyzetében (mint középkorú férfi a társadalom szerves része, így mind jobban el kell nyomnia vágyait) már nem illetik, ezért az alkoholizmushoz menekül (ez egyébként jellemző költészetére, az ivás mint szabadidős tevékenység nála már-már a munka szerves része), de természetét nem tagadhatja meg.
Az eső kifejezése a régen várt beteljesülésnek, a robbanásnak, a ... És mivel tudja, hogy ebben a környezetben talán soha nem lehet része az igazi szexuális kielégülésben, melegebb tájékra vágyódik. Az utolsó sor igen fontos: Timur Lenk személyisége talán már a szakadás előtti utolsó pillanatokban van, elkepzelhető, hogy már nem sokáig élvezhetjük önboncolgató, mélybe vájkáló költészetét, és valami másba fog merülni.
Úgyhogy mostantól mindenki figyeljen a háta mögé is!

   Ha valakinek nem tetszik, azt lefosom.

« vissza